Varva möten och arbete med fartfyllda, spännande och inspirerande aktiviteter! Här kommer ett urval som passar både små och stora grupper.

Hundspann

Upplev tjusningen med att glida fram bakom ett hundspann genom ett Västerbotten i vinterskrud. Varje hundspannstur är en upplevelse som inte går att beskriva utan måste upplevas på plats. Turerna går efter preparerade leder genom ett snörikt landskap. Flera hundspannsföretag finns runt Umeå.

 

Forsränning

Upplev ett äventyr bland vågorna i en av Europas sista orörda älvar, Vindelälven. Deltagare utrustas med våtdräkt, flytväst, hjälm och paddel och efter en grundlig säkerhetsgenomgång väntar den vilda forsen. Det finns allt från familje-turer till tuff forsränning. Ett par forsränningsföretag finns runt Umeå.

 

Chokladprovning med lokala smaker från Norrland

Jenny Berg "Choklad Jenny" på Nordic Chocolate i Umeå berättar om sin väg som hållbar chokladproducent med fokus på lokala växter och bär. Från en källare i Umeå tillverkas choklad som blivit utsedd till Skandinaviens bästa choklad. Föreläsningen bjuder på mycket skratt varvat med chokladkunskap där vi använder alla våra sinnen för att avnjuta kvalitetschoklad från Norrlands första chokladfabrik. Jenny håller såväl fysisk som digital chokladprovning med föreläsning.  Mer information

nordic-chocolate

umedalen-skulpturpark

Prisbelönta museum

 

Guitars - The Museum – en av världens största och bästa privatägda samlingar av gitarrer. De guidade turerna rekommenderas! 

Västerbottens Museum – länsmuseum med ansvar för Västerbottens läns kulturhistoria. 

Bildmuseet – är en av Sveriges mest intressanta scener för internationell samtidskonst. Hösten 2017 listades Bildmuseet tillsammans med danska Louisiana, de enda från Norden som ett av "42 museer du måste besöka under ditt liv" av den brittiska tidningen The Telegraph. 

Umedalens Skulpturpark – En av norra Europas främsta skulptursamlingar, beläget på ett gammalt mentalsjukhusområde. Idag finns ca. 40 skulpturer på området med verk från bland andra Antony Gormley, Tony Cragg, Jaume Plensa, Anish Kapoor och Louise Bourgeois

Guidad tur

I Umeå finns möjlighet till guidade turer – med buss, till fots eller med cykel. Ett stort urval av färdigkomponerade turer som går att anpassa efter önskemål erbjuds av bland annat Umeå Guideförening. Lär dig mer om Umeå som exempelvis jämställdhetsstaden, kulturstaden, idrottsstaden eller klassikern Björkarnas stad.

 

Gendered landscape

Ta del av hur Umeå jobbat med allt från parkeringshus, teatrar, konst, förskolor etc. i denna busstur runt Umeå – gör en resa i Umeås könade landskap. Resan är ett sätt att levandegöra statistik och visa på konkreta effekter av jämställdhetsarbete. Ett arbete som har letts både av kommunen, organisationer och personer i Umeå. Syftet med rundturen är att exemplifiera framgångsrika förändringar och landmärken i staden, men även belysa utmaningar som finns. Syftet är också att understryka vikten av att belysa könsmaktstrukturer i samhället och visa resultatet av ett långsiktigt arbete med genusfrågor i Umeå kommun.

 

Shopping

Umeå har ett stort shoppingutbud både i centrum och handelsområdena IKEA/Avion samt Stora Birk, en lokalbusstur bort. I centrum finns tre gallerior, Utopia, MVG och Sagagallerian, samt ett inomhustorg och en mängd olika lokala butiker väl värda ett besök. 2019 fick vår centrumkärna utmärkelsen Sveriges bästa, framröstad av våra besökare. 

lev