Umeå, en hållbar destination

Naturen, människorna och vårt kulturarv är de viktigaste resurserna vi har i Umeåregionen. Därför har vi valt att arbeta med hållbarhet som ett verktyg i all utveckling; oavsett om det berör möten och evenemang, transporter eller besöksnäringen.

Konstverket Listen på Rådhustorget

Strategiskt arbete

Visit Umeå är medlemmar i GDS-Movement (GDS = Global Destination Sustainability). Det är ett globalt nätverk och mätverktyg som ska inspirera och ge möjlighet till utveckling, förnyelse och förbättring inom besöksnäringen. Tillsammans med hållbarhetsgranskningar av destinationens besöksnäringsföretag är syftet att bidra till arbetet mot Agenda 2030 och uppfylla FNs sjutton globala mål. Syftet är givetvis även att hjälpa våra besöksnäringsföretag och besökare att göra detsamma. 

Läs mer om Umeås hållbarhetsarbete
Läs mer om hållbarhetsgranskningar inom Västerbotten Experience
Läs mer om hållbar turism
Läs mer om strategier och siffror här 

Stationstunneln LevStationstunneln Lev. Ett bra exempel på där stadsplanering kombinerats med jämställdhetsarbete. 

Transport och tillgänglighet

Umeå har ett mycket bra strategiskt läge i norra Sverige, goda tågförbindelser, anknytning till Finland genom färjetrafik och Norge genom Europavägar. Här finns alla förutsättningar för ett mer hållbart resande, till och inom Umeå. Inom ramen för hållbarhet ingår också tillgänglighet för alla. 

Läs mer om att resa hållbart till Umeå
Läs vår tillgänglighetsguide här

Möten och evenemang

Visit Umeå finns här för att hjälpa dig att nå dina miljömässiga, sociala och ekonomiska hållbarhetsmål med ditt möte eller evenemang. 

Läs mer om hållbara möten
Läs mer om hållbara evenemang

möten

Evenemang som syntolkas

Norrlandsoperan i samarbete med SRF, Umeå Teaterförening och Parasporten erbjuder ett urval av föreställningar som syntolkas.

Information och biljettbokning hos SRF Västerbotten, [email protected]

syntolk

 

Inspiration för besökare

Natur, cykling, vandring och promenader. Miljömärkta boendealternativ, lokal- och närproducerad mat och spännande äventyr. Det finns många möjligheter att uppleva destinationen på hållbara sätt och vårat mål är att inspirationen skall genomsyras på hela vår hemsida. Nedan finns ett axplock, fler finner du på vår inspirationssida. 
 

Läs mer på vår inspirationssida