Upplev ett äventyr till fots! Vandra i trolska lövskogar, utforska häftiga fågelmarker och ät din matsäck uppe på berg eller i torn med vidunderlig utsikt. Här har vi samlat 7 tips på vandringsleder i Umeå med omnejd som passar för unga upptäckare och deras föräldrar.

Mårdseleforsen

 

Vandra i spännande forslandskap

Vid Mårdseleforsens Naturreservat kan hela familjen promenera över hängbroar, på spångar och på stigar i ett naturskönt område intill Vindelälven. Här finns dramatiska forsar, fina jättegrytor, urskog och rester av en gammal flottningsepok. Området är ett välbesökt utflyktsmål som passar både som en aktivitet med barn och för de som vill uppleva en vacker plats i Sverige. Det finns iordningställda eldplatser att göra upp eld vid.

Längd: 1,5 km 
Svårighetsgrad: Lätt. Rampen som leder ut till den första hängbron över älven är tillgänglighetsanpassad och fungerar också för barnvagn. 
Läs mer om Mårdseleforsens naturreservat här

 

Upptäck ett flyttblock från Istiden

Vid Gåstjärnsberget i Daljsjö, Överboda finns det stora klippblocket Stora stenen. Hit kan hela familjen göra en utflykt och njuta av fin natur och aktiviteter för barn. Här finns klätterställning, gungor, iordningsställda eldplatser att göra upp eld vid, fikabord med mera. 

Missa inte: Passa på att undersöka hällristningarna på Stora Stenen. De är ifyllda med vit färg så att de skall bli lättare att tyda.
Längd: 1 km från parkeringen
Svårighetsgrad: Lätt. Den grusade leden är tillgänglighetsanpassad och fungerar för barnvagn. 
Läs mer om Stora Stenens friluftsområde här

 

Gå på den trolska ön Stora Tuvan

Följ hängbron över vattnet ut till ön Stora Tuvan, en del av naturreservatet Umeälvens delta. Fortsätt på naturstigen genom den trolska och frodiga lövskogen ut till en platå med fikabord och fågeltorn. För de som orkar en bit till väntar ett gömsle för fågelskådning längst ut på udden. 

Missa inte: Att lyssna och spana efter den vitryggiga hackspetten som bor på ön. 
Längd: 0,9 km från start vid parkeringen och ut till fågelgömslet. Hela vandringsleden runt är ca 2,5km.  
Svårighetsgrad: Lätt. Hängbro och träramp passar barnvagnar. 
Läs mer om ön Stora Tuvan här

 

Vandring med barn Stora Tuvan i Umeå

 

Upplev en äventyrsstig med hinder

Vid Nydalasjön finns en skogsled (Äventyrsstigen) med roliga och kluriga hinder som du behöver ta dig igenom eller förbi. Här får hela familjen testa både sin balans, smidighet och problemlösningsförmåga. En rolig och uppskattad barnaktivitet i Umeå. 

Missa inte: Den åtta meder långa kryptunneln och lianen som du kan svinga dig mellan plattformar med. 
Längd: Ca 0,8 km vandringsled som börjar och slutar i anslutning till Kärleksvikens badplats vid Nydalasjön. Vill ni promenera mera är slingan runt hela Nydalasjön ungefär en mil lång. 
Svårighetsgrad: Lätt. Vill eller kan man inte utföra ett hinder så går alla att passeras med lätthet.
Läs mer om Äventyrsstigen här
 

Följ den slingrande rampen ut till havet

Den slingrande rampen ut till fågeltornet i Villanäs är lättillgänglig och går genom spännande granskog, lummig lövskog, buskmarker och över strandängar. Från tornet har du bra blick ut över grunda områden och öar i Österfjärden. 

Missa inte: Att spana efter stenfigurerna som finns gömda i skogen. 
Längd: 0,9 km från start vid parkeringen och ut till fågeltornet. 
Svårighetsgrad: Mycket lätt. Ramp passar barnvagnar och rullstolar. 
Läs mer om rampen i Villanäs här

 

Vandring med barn Forsarna runt Vindeln

 

Promenera Forsarna runt 

Runtom Vindelforsarnas naturreservat går en lättvandrad promenadslinga genom olika naturtyper, förbi spännande kulturlämningar och över flera små broar och en annorlunda hängbro. 

Missa inte: Att duka upp matsäck på någon av rastplatserna längs med promenadslingan. 
Längd: 5km vandringsled
Svårighetsgrad: Lätt. Hela promenadslingan går bra att gå med barnvagn. 
Läs mer om Forsarna runt här
 

Upptäck konst på Klangvägen

En unik och spännande vandring kantad av ljudinstallationer och konstverk utformade av konstnärer från Umeåregionen. Genom aktiv handling från vandrarna kan olika sorters ljud uppstå från konstverken. 

Missa inte: Den fina utsikten från Rågberget. 
Längd: Olika vandringsslingor med varierande stigning med längd 1,2km, 1,5km och 2,6km. Start vid två olika utgångspunkter - en uppe på Rågberget/Agnäsbacken samt en vid rastplatsen nere vid Öreälven.
Svårighetsgrad: Lätt till medel beroende på val av slinga.  
Läs mer om Klangvägen här