Vi investerar i framtiden
Naturen, människorna och vårt kulturarv är våra viktigaste resurser i Umeåregionen. Det är därför vi valt att arbeta med hållbarhet som ett verktyg i all utveckling; oavsett om det berör kollektivtrafiken, våra sociala engagemang eller besöksnäringen.

Umeå som stad har de senaste decennierna på olika sätt arbetat med hållbarhet, dels i de dagliga verksamheter som bedrivs inom kommunen och dels genom att initiera projekt som på olika sätt lyfter och hjälper oss att utvecklas i rätt riktning.

 

SEE hållbarhetsvecka är en årligt återkommande arrangemangsvecka som hålls i Västerbottens- och Norrbottens län. SEE är en förkortning för Social, Ekonomisk och Ekologisk hållbar utveckling. Veckan är bara ett av alla exempel på vad vi gör. På plattformen www.greenumea.se kan du läsa mer om våra gröna insatser.
 

En internationell jury utsåg oss till Sveriges Klimatstad 2016. Priset delas ut av Världsnaturfonden och vi fick det för vår förmåga att omsätta klimatstrategi till handling och engagera kommunens invånare och företag att agera klimatsmart. Något som vi är väldigt stolta över och som fått oss att bli än mer taggade på att fortsätta vårt arbete. Hållbarhet är en ständigt pågående process och vårt mål är att ständigt identifiera områden där vi kan förbättras.
 

Visit Umeå jobbar vi kontinuerligt med att bli en allt hållbarare besöksdestination. Arbetet pågår dels ute bland hotellen, restaurangerna och de aktivitetsföretag som finns i vår region och dels internt inom vår egen organisation.
 

Vi är glada att så många av våra turismaktörer aktivt valt att arbeta med hållbarhet som ett verktyg för utveckling. Matsvinn, plastbantning, lokala råvaror, ekologiskt är begrepp som ständigt diskuteras. Läs mer om nätverket Hållbara restauranger. 
 

2016 blev vi, som en del av Umeå kommun, hållbarhetsgranskade och arbetar sedan dess utifrån de åtgärder som föreslogs i rapporten. Granskningarna skedde enligt Global Suistainable Tourism Counsils (GSTC) av FN godtagna kriterier och i dessa tittade man på såväl miljömässiga som sociala och ekonomiska aspekter.
 

Region Västerbotten har sedan 2015 strategiskt arbetat med hållbar utveckling av besöksnäringen. För tillfället pågår arbetet med detta via projektet Västerbotten Experience center. Under 2019 genomför vi hållbarhetsgranskningar av företag på uppdrag av det projektet.

Bo
Många av regionens hotell jobbar med hållbarhet på olika sätt genom certifieringar och diplomeringar. Scandic Umeå Plaza och Scandic Umeå Umeå Syd är Svanen-märkta. Profil Hotel Aveny, Elite Hotel Mimer Umeå, Best Western Hotel Botnia och First Camp Umeå är miljöcertifierade enligt Green Key. Hotell Björken och Clarion Collection Hotel Uman enligt ISO14001. Hotellen U&Me och Stora Hotellet ingår i koncernen Blå Huset som har ett väl utvecklat hållbarhetsarbete, och med stark ambition drivs hela tiden utvecklingen på i rätt riktning.

Vill du göra en härlig utflykt utanför staden så kan vi rekommendera Granö Beckasin, Stora Fjäderägg, Berguddens fyr,  Wallhalla Bed & Breakfast, Presteles Trädgårdskafé & Logi eller Lotshuset Gästhem.

 

Äta
Att Umeå har en vibrerande restaurangscen är ingen hemlighet. Flera aktörer i Umeå jobbar med hållbarhet i fokus, såsom exempelvis Gotthards Krog som är nästintill självförsörjande på grönsaker från den alldeles egna grönsaksodlingen vid Umeälven. Önskar du besöka miljöcertifierade restauranger så ska du bege dig till Restaurang TC som är Svanen-märkt eller Kummin Restaurang & Catering som ligger i Nolia idrotts- och mässcenter. Verksamheten är sedan flera år certifierad enligt KRAV. Nätverket Hållbara Restauranger vill skapa en mer hållbar restaurangnäring och i Umeå deltar Gotthards Krog, Rex och Hunger & Törst, Tapas Bar & Deli samt även Måltidsservice Umeå Kommun som tillgodoser exempelvis skolor med måltider. I september 2018 prisades både Gotthards Krog och Tapas för sitt hållbarhetsarbete. Regionen har även en rad gårdsbutiker av vilka flera har hållbarhet i fokus.
 

Göra
I vår region är naturen alltid precis runt knuten och visst är det något speciellt med att aktivera sig på naturens egna villkor! Granö Beckasin arbetar efter ledorden kvalitet och omsorg om naturen och det avspeglar sig i all verksamhet som företaget bedriver. Prova på en njutningsfull flottfärd på Umeälven utan motorer, och endast med fågelkvitter och vågskvalp som ackompanjemang. Aktiviteten är certifierad enligt Naturens Bästa. Vintertid tar du i stället en hundspannstur med Aurora Borealis Adventures som också jobbar enligt Naturens Bästas kriterier.
 

Resa
Att ta tåget till Umeå är smidigt, biljetter bokas hos SJ eller direkt hos Norrtåg. På plats i Umeå går det utmärkt att resa hållbart med elbussar från Umeåföretaget Hybricon eller med taxi, där bland annat Umeå Taxi har en stor andel miljöbilar i sin flotta. Åk trehjulig elmoped, i hållbarhetens tecken, med UmeEcoRide. De erbjuder transport och turer. UmeEcoRide vill bidra till att skapa en bättre livsmiljö både miljömässigt och socialt, tillsammans med dig. Ett annat klimatsmart alternativ är lådcykeln - nu kan du hyra eldrivna lådcyklar i Umeå. Bli medlem och testa en U-Bike du med. 
Tre flygbolag trafikerar Umeå Airport från och till övriga Sverige. BRA Flyg var först ut av inrikesbolagen att miljöcertifiera sig enligt ISO 14001 och SAS och Norwegian arbetar även de aktivt med hållbarhetsfrågor.

Miljömärkningar
De miljömärkningar som är nämnda på denna sida är:
Västerbotten Experience center
Svanen
Green Key
ISO14001
KRAV
Naturens Bästa