Sommar i Umeå centrum

Hamnmagasinet - Philip Avesand

Upptäck Umeå centrums guldkorn i sommar! Här tipsar vi, tillsammans med några av Umeå centrums profiler, om stadskärnans bästa upplevelser, aktiviteter och platser som du inte får missa i sommar.

Upptäck och utforska vetenskap på Curiosum

Science centret Curiosum öppnar utomhus i sommar. Från och med den 17 juni kan både stora och små som vill utforska och uppleva vetenskap och teknik exprimentera på Curiousm med expriment som är lämpliga från 4 års ålder. Aktiviteterna är guidade och för de yngre blir upplevelsen bäst tillsammans med en vuxen. Alla aktiviteter är covid-19-anpassade och måste förbokas. Läs mer  Curiousums webbplats.

"Mina barn är jättepeppade på Curiosum! Det kommer göra området runt Konstnärligt Campus ännu mer komplett!"
Anders Samuelsson, Gotthards krog.

Curiosum - Gabrielle Beans

Foto: Gabrielle Beans 

Gå en arkitekturvandring

Umeå Centrum är hem till en rad intressanta byggnader. Tillsammans med Umeås framlidne stadsarkitekt Tomas Strömberg har Visit Umeå tagit fram en guide till Umeås mest unika och historiska byggnader och verk. Spana in arkitekturguiden här.

”Rådhustorgets utseende och utformning har förändrats över tid men förhållandet mellan byggnader och gatumark, kvartersstrukturen - i gatuliv, har bestått precis som torgets och esplanadens status i centrum.”
Tomas Strömberg, Umeås framlidne stadsarkitekt.

Brandstationen - Philip Avesand

Gamla elkrafthuset, arkitekt William Stolpe

Väven och Stora hotellet Philip

Väven, Stora hotellet och Rådhusparken

"Det bästa med Umeå Centrum är alla valmöjligheter! Strosa och shoppa i unika butiker, gå på bio, restauranger och drick kaffe i världsklass. Skateparken är helt klart mina barns favorit."

- Linda Nordvall, ägare av butiken At home store

Linda - Sparken - Felicia

Ta med barnen för en dag i Sparken

En perfekt sommaraktivitet för familjen är helt klart lite häng i skateparken Sparken. Här kan alla åldrar rullar runt och trixa på både sparkcykel, rollerblades och skateboard. Pausa med en picknick i Broparken med gott fika från café Fika!

Gå på sommarlovsbio, lyssna på bebisramsor i parken eller lär dig koda

Umeå stadsbibliotek lämnar inget utrymme för en händelselös sommar. I sommar anordnar biblioteket ett flertal spännande kulturaktiviteter för vuxna, barn och ungdomar. Biblioteket kommer bland annat bjuda på gratis sommarlovsbio, spelutvecklingskurser för nya unga kodare och ”Deckargåtor i rävens fotspår”. Varje torsdag kan du även ta med din allra minsta familjemedlem och lyssna på bebisramsor i Rådhusparken. Läs mer på Stadsbibliotekets webbplats.

Väven umeälven Philip

Rådhusparken - Fedrik Larsson

Gå på picknick i Umeås gröna oaser

I Umeå Centrum finns tre större parken som alla har sin egen charm. Rådhusparken är en del av Umeå centrums hjärta som med sitt välklippta gräs och böljande landskap blir ett perfekt ställe för en picknick. Vill du hellre hänga med en yngre skara människor med bästa utsikten över älven är Broparken något för dig. Gott om plats och härliga picknick-grannar utlovas. Sist, och också minst, är Värnortsparken som kanske är den mest familjära parken. Vänortsparken är lugn och lummig och passar fint för lite sport och spel. Varför inte ta med en fotboll eller ett par badminton-rackets?

”Jag gillar verkligen Rådhusparken för alla vackra planteringar och för att det är en mångsidig park som är tillgänglig för alla.”
Daniel Grankvist, Linné och Grankvist

Utforska Umeås unika butiker

Umeå bjuder på en rad olika butikspärlor. På Visit Umeås webbplats listar vi flera charmiga butiker som du inte får missa i sommar. Unna dig några lokalt odlade blommor från Linné och Grankvist, handla med dig något gott från tvillingarna på DUÅ eller njut av utsökt kaffe från kaffebaren Costas. Missa inte heller Moa Gahlins favoriter: 

”Mina favoriter i centrum är helt klart Frukthörnan och At home.
Moa Gahlin, ägare av klädbutiken Bigaro

 

"Att dricka kaffe från Costas är lika självklart som att heja på Löven!"

- Emil Åreng, bartender, poddare och aktuell med restaurang Facit

Emil och Costas - Philip Avesand

 

Ät dig genom Umeå

Vissa påstår att Umeås gastronomiska utbud håller världsklass och vi på Visit Umeå säger inte emot. Umeå smakpromenad är ett perfekt tillfälle att testa flera spännande restauranger under en och samma kväll. Såhär beskriver en av arrangörerna evenemanget:

”Under Umeå smakpromenad får du upptäcka nya restauranger, testa nya smaker och träffa andra som också intresserad av god mat och dryck!” Anna Hållsten, grundare av Forfoodies och arrangör av Umeå smakpromenad

Boka en plats på forfoodies.se. 

Gotthards - philip

Klädnypan - Philip Avesand

Botanisera bland Umeå centrums konstutbud

I Umeå centrum finns flera olika offentliga konstverk och ett gäng intressanta muséeum. Visit Umeå tillsammans med konstenheten på Umeå kommun har tagit fram en konstvandring med 18 intressanta konstverk i centrum. Hitta guiden här

Missa inte heller den inspirerande miljön kring konstnärligt campus. Ett besök på Bildmuseet lämnar ingen besviken och med en avslutande lunch på någon av älvs-restaurangerna  - Hansson och Hammar, Tonka Strandgatan, Båten, Gotthads vid älven eller Sjöbris, blir dagen fulländad.

”Jag uppskattar verkligen de offentliga konstverken i Umeå och framförallt i området runt konstnärligt Campus. Det härliga här är att man kan blanda upp besöket med både inne och utevistelse när den norrländska sommaren spelar dig ett spratt. Man börjar vid Klädnypan/Skin 4 förbi Julia av Jaume Plensa och avslutar med den klättervänliga Constructing a New World i staden mellan broarna, vid dåligt väder kan man alltid ta skydd på Bildmuseet eller någon av restaurangerna längs älven.”
Anders Samuelsson, Gotthards.

Och de regniga dagarna…

Hur gärna man en kan önska att sommaren ska bjuda på soligt väder vet vi att det kommer ett helt gäng regniga dagar. Men misströsta inte! Umeå centrum bjuder på flera roliga inomhusaktiviteter som nästa får en att längta till regniga dagar. Ta med kompisgänget till ett escape room på Molinders mysterium, utamana familjen i ett fängelseävenyr på Megazone, gå bio på Filmstaden eller spela bowling på Oleary´s
 

Bowling - pixabay