Sommar i Umeå centrum

Lokala profiler ger dig tips

Umeå locals

Upptäck Umeå centrums guldkorn i sommar! Här tipsar vi, tillsammans med några av Umeå centrums profiler, om stadskärnans bästa upplevelser, aktiviteter och platser som du inte får missa i sommar.

Umeå Locals bästa sommartips!


Lokala Umeå-profiler ger sina absolut bästa tips för en lyckad sommar i Umeå centrum.

umeå locals push

erik hillbom

niklas palm

jonas pekkari

ida boija

nisse fredriksson

Rivia Oliveira

Marianne Vall-Larsson

Fler aktiviteter i Umeå centrum

Gå en arkitekturvandring

Umeå Centrum är hem till en rad intressanta byggnader. Tillsammans med Umeås framlidne stadsarkitekt Tomas Strömberg har Visit Umeå tagit fram en guide till Umeås mest unika och historiska byggnader och verk. Spana in arkitekturguiden här.

”Rådhustorgets utseende och utformning har förändrats över tid men förhållandet mellan byggnader och gatumark, kvartersstrukturen - i gatuliv, har bestått precis som torgets och esplanadens status i centrum.”
Tomas Strömberg, Umeås framlidne stadsarkitekt.

Brandstationen - Philip Avesand

Gamla elkrafthuset, arkitekt William Stolpe

Väven och Stora hotellet Philip

Väven, Stora hotellet och Rådhusparken

Utforska Umeås unika butiker

Umeå bjuder på en rad olika butikspärlor. På Visit Umeås webbplats listar vi flera charmiga butiker som du inte får missa i sommar. Unna dig några lokalt odlade blommor från Linné och Grankvist, handla med dig något gott från tvillingarna på DUÅ eller njut av utsökt kaffe från kaffebaren Costas. Missa inte heller Moa Gahlins favoriter: 

”Mina favoriter i centrum är helt klart Frukthörnan och At home.
Moa Gahlin, ägare av klädbutiken Bigaro

 

"Det bästa med Umeå Centrum är alla valmöjligheter! Strosa och shoppa i unika butiker, gå på bio, restauranger och drick kaffe i världsklass. Skateparken är helt klart mina barns favorit."

- Linda Nordvall, ägare av butiken At home store

Emil och Costas - Philip Avesand

 

"Att dricka kaffe från Costas är lika självklart som att heja på Löven!"

- Emil Åreng, bartender, poddare och aktuell med restaurang Facit

Klädnypan - Philip Avesand

Botanisera bland Umeå centrums konstutbud

I Umeå centrum finns flera olika offentliga konstverk och ett gäng intressanta muséeum. Visit Umeå tillsammans med konstenheten på Umeå kommun har tagit fram en konstvandring med 18 intressanta konstverk i centrum. Hitta guiden här

Missa inte heller den inspirerande miljön kring konstnärligt campus. Ett besök på Bildmuseet lämnar ingen besviken och med en avslutande lunch på någon av älvs-restaurangerna  - Hansson och Hammar, Tonka Strandgatan, Båten, Gotthads vid älven eller Sjöbris, blir dagen fulländad.

”Jag uppskattar verkligen de offentliga konstverken i Umeå och framförallt i området runt konstnärligt Campus. Det härliga här är att man kan blanda upp besöket med både inne och utevistelse när den norrländska sommaren spelar dig ett spratt. Man börjar vid Klädnypan/Skin 4 förbi Julia av Jaume Plensa och avslutar med den klättervänliga Constructing a New World i staden mellan broarna, vid dåligt väder kan man alltid ta skydd på Bildmuseet eller någon av restaurangerna längs älven.”
Anders Samuelsson, Gotthards.

Och de regniga dagarna…

Hur gärna man en kan önska att sommaren ska bjuda på soligt väder vet vi att det kommer ett helt gäng regniga dagar. Men misströsta inte! Umeå centrum bjuder på flera roliga inomhusaktiviteter som nästa får en att längta till regniga dagar. Ta med kompisgänget till ett escape room på Molinders mysterium, utamana familjen i ett fängelseävenyr på Megazone, gå bio på Filmstaden eller spela bowling på Oleary´s
 

Bowling - pixabay