I Umeå finns restaurangerna som bjuder på fantastiska gourmetupplevelser med lokala ingredienser. Nio av destinationens restauranger finns listade i
restaurangguiden White Guide.

Restaurang. Köksbaren

 

Köksbaren - En gastrobar och folklig krog för alla som gillar att umgås och äta förstklassig mat tillagad av det bästa som finns för stunden. Årstiderna styr menyn och maten tillagas av de finaste råvarorna.
 

Gotthards Krog - Restaurangen, som enligt brittiska The Guardian är en av världens absolut coolaste, är en hyllning och en kärleksförklaring till platsen och dess historia. Med fokus på småskalighet och bra råvaror erbjuds rätter som blandar internationella och norrländska smaker.
 

Hunger & Törst - Ett besök här ska upplevas lika spännande och omväxlande varje gång. I restaurangens varma atmosfär förmedlas en nyfikenhet och kärlek till råvaran. En ny sjurätters meny komponeras varje vecka där du som gäst väljer om du vill äta 7, 5 eller 3 rätter.

Restaurang. Harlequin

Harlequin by Hunger & Törst - En pulserande storstadsrestaurang anpassad efter Umeåbornas nyfikenhet och högra krav på kvalitativa upplevelser. Menyn är i ständig förändring baserat på kockarnas humör och vad som är bäst råvarumässigt just här och nu. Här finns också ett vinhotell, som gör det möjligt att lagra din påbörjade flaska till nästa besök.
 

Wild River - Sommarrestaurangen Wild River är den gömda pärlan intill Vindelälvens vackra och dramatiska forslandskap. Med fokus på vad säsongen har att erbjuda och råvarornas främsta egenskaper erbjuds du en måltid i storslagen och mysig miljö, mitt i Mårdseleforsens naturreservat.
 

Bodegan - En vinrestaurang med hög puls och avslappnad stämning. De brinner för ett levande och roligt vinutbud. Matlagning är gedigen där råvarorna står alltid står i fokus.

Rex

Rex Brasserie - Brasseriet slog upp sina portar 1996 och har kommit att bli en kär institution i Umeå. Med själen i Frankrike och hjärtat i Norrland rör sig menyn med årstiderna och Rex tar vara på de råvaror som varje säsong har att erbjuda. Byggnaden rymmer även cocktailbaren Juliette, liksom puben Rådhuskällaren.
 

Kvarkenfisk - Ute vid vackra Rovögerns fiskeläge hittar du Kvarkenfisk - Fiskekrogen vid havet. Tack vare fisket och kunskapen inom förädling kan de erbjuda delikatesser direkt från havet som tillagas av skickliga kockar.
 

Tapas Bar Deli - Mysig tapasrestaurang med familjär stämning centralt i Umeå. Maten lagas med inspiration från den spanska landsbygden, men med lokala inslag och en tanke för hållbarhet och miljö. Måndagar är alltid #burgarmåndag med pop-up-burgare som spränger gränserna för vad en burgare faktiskt är.